Muzeul Satului Vâlcean şi-a conturat profilul său tematic înca din 1974 sub forma unui sat muzeu, menit să reconstituie pe o suprafaţă de 8 hectare, imaginea funcţională a unei aşezări rurale tradiţionale, cu toate instituţiile sale social-culturale.
Muzeul deţine 43 de case ţărăneşti cu aprox. 4400 de piese de mobilier, ceea ce-i conferă o poziţie dominantă în rândul muzeelor de profil.
În prezent muzeul este reprezentativ prin cele patru sectoare ale sale:
1. Sectorul Gospodărie: locuinţa cuprinde un numar de 42 unităţi şi peste 12.000 piese muzeistice, ilustrând structura gospodăriei, în funcţie de ocupaţiile tradiţionale.
2. Sectorul Social cultural al „monumentelor de utilitate publică”: cuprinde o şcoală primară rurală de la începutul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret, un han de la sfârşitul secolului al XIX-lea din satul Sălişte comuna Malaia, o biserică din lemn, construită la 1785 si transferată din comuna Nicolae Balcescu, un scrânciob din comuna Stoeneşti, iar în perspectivă acest sector va fi completat cu o primărie rurală, precum şi cu alte obiective cu valoare arhitectonică.
3. Sectorul Meştesuguri şi tehnici populare: procedeele şi tehnicile de prelucrare a unor materii prime necesare pentru făurirea unor unelte, vase şi diferite obiecte de uz casnic, metodele folosite pentru prelucrarea fibrelor vegetale şi animale sau tehnicile tradiţionale pentru obţinerea unor produse animale şi vegetale.
4. Sectorul Construcţiilor specializate, reprezentat prin câteva unităţi, ilustrând pe cele de la hotarul satului sau din zona montană: troiţe de drum, transferate din localităţile Govora - sat şi Feţeni, fântâni de hotar, stupine de albine, o stână transferată din muntele Smeurat, un conac de vie transferat din comuna Fârtaţesti, foişoare de pază etc.
Labels
- Bujoreni (2)
- Casa Simian (1)
- Ramnciu Valcea (1)
- Valcea (4)
Baile Olanesti
Vremea Ramnicu Valcea
Ramnicu Valcea
Muzeul Satului Vâlcean
vineri, 27 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu