Cladirea care adaposteste Muzeul de Arta a apartinut familiei Nae si Tita Simian originari din Salistea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de incaltaminte in Rm. Valcea, la jumatatea secolului XX.
Casa beneficiaza de o structura arhitectonica specifica, insumand doua tipuri de spatiu, unul punand an valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construita in 1940, de arhitectii Gheorghe Simotta (1891 – 1979) si Nicolae Lupu (1905 – 19xx), ambii de orientare neoromaneasca si un altul neutru, functional pentru necesitatile unei galerii de arta, construit odata cu transformarea locuintei in muzeu.
Spatiul eclectic, dar armonios, al partii „istorice” a cladirii, reuneste elemente stilistice multiple romanice, gotice, renascentiste, creand o impresie generala de vila italiana, accentuata de existenta gradinii interioare, terasata, cu portic si acoperis din olane.
Expresie artistica, puternica si primitoare a constructiei, determina o organizare expozitionala care sa valorifice la maximum acest efect. Din aceasta cauza expunerea muzeala nu este realizata, neaparat, in mod sau cronologic, fiecare incapere devenind un tot de sine statator, incercandu-se, pe cat posibil, evitarea monotoniei si exploatarea unor efecte scenografice.
Expozitia permanenta a Muzeului de Arta, reuneste lucrari de valoare de pictura si de sculptura romaneasca, apartinand unor artisti de renume de la sfarsitul secolului al XIX-lea : N. Grigorescu, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ipolit Strambu , Sava Hentia, Ion Georgescu, F.Storck.
Din prima jumatate a secolului XX, muzeul detiine lucrari de Gh.Petrascu, N.Tonitza. Th.Pallady, C.Michailescu.
A doua jumatate a secolului XX, cuprinde in expunere lucrari ale pictorilor: H.Catargi, I.Tuculescu, Florin Niculiu, Margareta Sterian, Michaela Eleutheriade, Lucia Dem. Balacescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea, Virgil Almasanu, Dan Hatmanu, Sabin Balasa, Ion Salisteanu, Paul Gherasim, Ion.Grigorescu, Marin Gherasim, Viorel Margineanu etc. si cateva lucrari de sculptura dintre care se remarca prin calitatea artistica, cele realizate de George Apostu, Ovidiu Maitec si Costel Badea.
Muzeul poseda un tablou din Scoala venetiana din prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Prin organizarea unor tabere de creatie, in ultimul deceniu al secolului XX, s-a obtinut o imbogatire a colectioilor cu lucrari ale unor pictori contemporani: Vasile Tolan, Horia Petrutiu, Vioara Bara, Mircea Catusanu, Adrian Chira, Ion Augustin Pop, Stefan Pelmus, Epaminonda Tiotiu. Muzeul de Arta a primit in aceiasi perioada, o donatie importanta din partea artistilor Gheorghita si Gregorian Rusu, cuprinzand lucrari de pictura si grafica.
Fara a deveni o permanenta, in expunere sunt incluse si obiecte de arta veche romaneasca, icoane si obiecte de cult din colectia Muzeului Judetean, valorificand tendinte formale din secolele XVI – XIX, reprezentative pentru judetul Valcea.
Muzeul de Arta mai poseda o bogata colectie de lucrari de grafica, desene si acuarele care sunt expuse temporar.
Anual, Muzeul de Arta organizeaza expozitii de pictura si sculptura contemporana, iar in timpul verii, in curtea interioara expun artisti plastici din localitate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu